Wie vanaf begin mei op de Buitenring of de N281 in de regio Parkstad rijdt zal ze niet ontgaan. Nieuwe borden die de bezoekers van de regio naar de vele grote toeristische attracties in Parkstad leiden.

De borden wijzen het verkeer in één oogopslag de weg naar een attractie doordat ze direct herkenbaar en onderscheidend zijn van normale routeborden. De routeaanwijzingen zijn geplaatst op een traditioneelblauw bord in een bruin kader met voor elke attractie een eigen uniek pictogram.

GaiaZOO, Kasteel Hoensbroek, SnowWorld en Mondo Verde zijn locaties waar menig inwoner uit Zuid-Limburg een dagje is geweest. Waar voorheen dwars door het stedelijk gebied van Parkstad moest worden gereden om bij deze attracties te komen, is door de Buitenring de bereikbaarheidvan veel van deze toeristische trekkers sterk verbeterd. Op verzoek van diverse toeristische attracties is door Provincie Limburg en Stadsregio Parkstad Limburg het initiatief genomen om deze bebording op de twee provinciale wegen te plaatsen. In afstemming met de gemeenten en toeristische ondernemers is ervoor gekozen om voor 12 van deze toeristische dagattracties, die elk een bezoekersaantal van minimaal 50.000 bezoekers per jaar hebben, de speciaal ontworpen borden op de Buitenring en N281 te hangen.

Ramon Lucassen, portefeuillehouder Toerisme van de Bestuurscommissie Economie & Toerisme van Stadsregio Parkstad Limburg;“Dat we zo’n groot aanbod aan toeristische toplocaties in Parkstad hebben is een unieke kracht van de regio. We zien dat veel bezoekers en inwoners van Zuid-Limburg deze verschillende locaties willen bezoeken, Samen met ondernemers en overheden in de regio willen wij ervoor zorgen dat bezoekers langer verblijven in onze mooie regio. Via deze bewegwijzering leiden we bezoekers niet alleen naar de locaties toe, maar kunnen we ze onderweg ook op het idee brengen om tijdens hun verblijf in de dagen daarna, een andere attractie te bezoeken. De Leisurering laat het grote toeristische aanbod en de veelzijdigheid van de regio zien.”

De plaatsing van de borden was reeds gepland voordat er sprake was van de corona-crisis. Daardoor zijn de attracties en locaties waarnaar verwezen wordt op dit moment niet open. Wanneer deze locaties weer opengaan, is afhankelijk van de landelijke maatregelen.

Ramon Lucassen; “Ook wanneer de toeristische attracties in de regio weer open zijn, hebben zij nog te maken met de naweeën van deze crisis. Deze bewegwijzering kan dan in elk geval een steuntje in de rug van die ondernemers zijn.”

De plaatsing van deze bewegwijzering vormt onderdeel van de Leisurering. Het idee achter de Leisurering is om de Buitenring Parkstad Limburg en de N281 nog een extra functie mee te geven: over de weg rijdend de weggebruikers nieuwsgierig maken naar het attractieve achterliggende landschap en de aangrenzende toeristische attracties en hen verleiden om deze te bezoeken. Hiervoor wordt de weg zelf gebruikt en worden langs de weg bijzondere verwijzingen naar omgeving en attracties gemaakt.De borden zijn geproduceerd door AGMI Traffic & Lighting. De borden zijn gemaakt van gerecycled aluminium die herbruikbaar zijn aan het einde van de gebruikscyclus. De borden hebben een aantoonbaar lagere CO2 footprint dan traditionele staal verzinkte verkeersborden.