MKB-Limburg roept leden op zich bij de ondernemersvereniging te melden als hun bedrijf getroffen wordt door de stikstof-uitspraak. Alle voorbeelden worden verzameld en gebundeld met casussen uit heel Nederland. Hiervan wordt een zwartboek gemaakt voor de overheid.

In ons land, en dus ook in onze provincie, wordt er al maanden geen bouwvergunning meer verstrekt waardoor werk stil komt te liggen. De voorzitter van MKB-Nederland, Jacco Vonhof, uitte eerder deze week al zijn frustratie over de situatie. “Ondernemers zitten met de handen in het haar, personeel zit thuis op de bank omdat het werk is opgedroogd, de financiële strop voor bedrijven loopt in de honderden miljoenen. En ook na het advies van Remkes is de situatie nog altijd uitzichtloos. Geen oplossingen om de vergunningverlening op korte termijn weer op gang te brengen. Op zijn zachtst gezegd teleurstellend.”

 

Kramp
MKB-Limburg deelt die mening en wil ervoor waken ‘dat we onze eigen recessie creëren’. Nederland is in een bestuurlijke kramp geschoten, vindt MKB-Limburg. ‘De Raad van State heeft met zijn uitspraak in de PAS nooit gezegd: leg alles maar stil. Ze heeft alleen gezegd dat de PAS niet conform Europees recht is en dat het anders moet. Waarna Limburg in een soort bestuurlijke kramp is geschoten en niks meer durft te ondernemen. Allemaal wachtend op een oplossing uit Den Haag’, meldt MKB-Limburg in een statement.

 

Kleine projecten
‘We kunnen we als provincie terugvallen op de vergunningverlening zoals die was vóór de PAS, op het vigerend toetsenkader van voor die tijd. Onderzoek heeft allang uitgewezen dat alle uitstoot onder de 1 mol stikstof per hectare per jaar geen negatief effect op de natuur heeft. En bij talloze projecten die nu stil liggen, komt überhaupt nauwelijks tot geen stikstof vrij. Laat tenminste al die kleinere projecten waarvoor dat geldt, per direct doorgaan’, meldt MKB-Limburg.