Huub Narinx, directeur van de Limburgse Werkgevers Vereniging, onderschrijft in een brief aan de Statenleden van de provincie Limburg het belang van Maastricht Aachen Airport (MAA).

Narinx wilde zich eigenlijk niet in de discussie rondom het voortbestaan van de luchthaven mengen, maar voelt zich hiertoe gedwongen nu de huidige exploitant zich heeft teruggetrokken en tegenstanders van de luchthaven constant de media weten te vinden. Het is tijd voor een tegengeluid vanuit ondernemend Limburg, schrijft Narinx.

 

Ecosysteem
“De toekomst van Maastricht Aachen Airport staat niet ter discussie. MAA is en blijft van wezenlijk belang voor de Limburgse economie, voor het vestigingsklimaat in Limburg. De luchthaven is onderdeel van een ecosysteem dat zich de laatste jaren sterk heeft ontwikkeld. Kijk naar de internationale campussen met de tienduizenden banen, het medische cluster met internationale aansprekende ondernemingen, VDL NedCar, de logistieke dienstverleners, de callcenters, de plannen voor de Einstein-telescoop. Economische kartrekkers in een provincie die geldt als logistieke hotspot nummer één van Nederland. Een luchthaven is in deze context onmisbaar, want een economie floreert enkel en alleen bij een goede bereikbaarheid, voorwaarde nummer één voor een goed vestigingsklimaat.”

 

Balans
Verder schrijft hij dat de LWV niet vindt dat de discussie over het voortbestaan elke vijf jaar moet worden herkauwd. Narinx: “Aan de andere kant betekent het ook dat er niet getornd mag worden aan leefbaarheid en milieuafspraken. Overigens zou sluiting van MAA betekenen dat de Limburgse vakantiereizigers naar Schiphol of een andere luchthaven moeten reizen en de Limburgse luchtvracht in belangrijke mate naar Luik verplaatst. Het gaat dus volgens Narinx om een goede balans tussen economie, milieu en leven.”