Het aantal mega-distributiecentra in Limburg is flink toegenomen. En daarmee ook de behoefte aan personeel. Bedrijven kiezen er steeds vaker voor om medewerkers zelf bij te scholen.

Dat blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International en opleidingsplatform Edubookers. Afgelopen jaren is het aantal XXL-distributiecentra van meer dan 40.000 vierkante meter (acht voetbalvelden) gegroeid van zes in 2016 naar zeventien in 2017. Meer dan de helft daarvan staat in Venlo en West-Limburg. De grote ‘blokkendozen’ zijn nodig omdat logistieke dienstverleners meerdere klanten willen bedienen en webwinkels steeds grotere voorraden aanleggen om aan de consumentenvraag te voldoen. De meeste webshops hebben een jurkje of hardloopschoen in zes kleuren en tien maten op voorraad. Daarvoor is ruimte nodig. En personeel.

Meer vraag bijscholing
Uit berichtgeving van het UWV blijkt dat eind 2018 meer dan 10.000 vacatures binnen de logistiek open staan. Er wordt vooral gezocht naar magazijn- en expeditiemedewerkers. Maar er is ook tekort aan heftrukchauffeurs, laders en lossers. Personeel dat al in de logistieke sector werkt, is door het tekort aan nieuwe medewerkers genoodzaakt om zich bij te scholen. Dat betekent voor deze groep meer kansen om door te groeien. Edubookers zag de vraag naar bijscholing voor werknemers in de logistiek afgelopen jaren met zo’n dertig procent stijgen, onder meer naar heftruckopleidingen, ADR-cursussen en cursussen op het gebied van logistiek.

Winkelpersoneel
Door de webwinkels verdwijnen fysieke winkels. Maar winkelpersoneel maakt eigenlijk nauwelijks een beweging naar de logistieke sector, zo blijkt uit het onderzoek. Terwijl logistieke werkgevers graag investeren in scholing. Leerlingen van middelbare scholen en praktijkonderwijs profiteren wel van het banenaanbod, de meesten hebben op het moment dat ze hun opleiding afgronden al een baan. Ze beginnen als magazijnmedewerker, orderpikker of logistiek planner en kunnen op langere termijn doorstomen naar betere en hogere functies.