Tijdens de zomerconferentie op 27 juni van World Class Maintenance Zuid (WCM Zuid) werden drie open innovaties gelanceerd. Deze zijn tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen grote én kleine bedrijven in maintenance en asset management. De gelanceerde innovaties gaan over de autonome plant (fabriek), voorspelbaar onderhoud en ketensamenwerking. De Zomerconferentie werd georganiseerd in samenwerking met De Groeischakelaar en vond plaats op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, waar 100 vertegenwoordigers van meer dan vijftig Limburgse bedrijven uit de sector aanwezig waren.

 

Naast de lancering van deze drie innovaties, zijn enkele nieuwe innovatietafels opgestart. Aan deze tafels zitten ook weer grote én kleine spelers, die tezamen tot een innovatie willen komen. “Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat we als sector blijven samenwerken – zowel grote wereldspelers als het regionale MKB – om innovaties te blijven ontwikkelen en Limburg als voorloper op te kaart te zetten op het gebied maintenance en asset management”, aldus Rob de Heus, voorzitter van WCM Zuid.

 

Meer duurzaamheid, snellere innovaties

Het opstarten en versnellen van duurzaamheid en innovaties vormt een stevige uitdaging voor iedereen die voor asset management verantwoordelijk is. Om dat te faciliteren werkt World Class Maintenance Zuid samen met regionale asset owners, dienstverleners en het onderwijs. Daarvoor komen grotere bedrijven en het regionale mkb bij elkaar. “Dat de grote spelers op Chemelot hun deuren open zetten voor MKB bedrijven en écht de verbinding willen aangaan vinden wij fantastisch. Beide werelden versterken elkaar en kunnen samen van Limburg dé innovatie hotspot maken voor de sector”, zegt Monique Princen, voorzitter van De Groeischakelaar.

 

Drie innovaties door naar Fase 2

Gedurende het eerste halfjaar van 2019 zijn drie innovatietafels aan de slag gegaan. Elk met hun eigen thema, maar met enkele gemeenschappelijkheden: een kartrekker, vertegenwoordigers van enkele bedrijven, een sponsor, een facilitator, een student en diens studiebegeleider. De drie innovaties gaan over Ketensamenwerking, Condition Based Maintenance en Autonome Plant, geleid door respectievelijk LSB Groep, Actemium en PDM. “Meedoen maakt écht het verschil. We moeten vooral niet wachten op de eerste ontwikkelingen van innovaties binnen onze sector, maar zelf de regie in handen nemen. Onze ervaring toont aan dat er behoorlijke resultaten geboekt kunnen worden met de Autonome Plant. Het potentieel is gigantisch!”, zegt Walter Mesterom, commercieel directeur bij PDM en tevens kartrekker van de innovatietafel Autonome Plant. En het stopt niet bij de lancering. Na de conferentie gaan de drie innovatietafels een volgende fase in, om innovaties verder door te ontwikkelen.

 

Nieuwe innovatietafels

Terwijl de drie eerste innovatietafels hun volgende fase ingaan, van doorontwikkeling en implementatie, worden intussen ook drie nieuwe tafels opgestart met betrekking tot de thema’s Verdienmodellen (maintenance as a service), Smart People en Energie-efficiëntie. Rob de Heus van WCM Zuid: “We moeten niet stil gaan zitten. We willen van Limburg een innovatiebolwerk maken voor asset management en maintenance. Dat betekent dat we steeds nieuwe thema’s zullen oppakken om de beweging gaande te houden.”

 

Samenwerking WCM Zuid en De Groeischakelaar

De Zomerconferentie WCM Zuid is georganiseerd door WCM Zuid en De Groeischakelaar. WCM Zuid vertegenwoordigt voornamelijk de grote (wereld)spelers op Chemelot. De Groeischakelaar vertegenwoordigt het Limburgse midden- en kleinbedrijf. Samen hebben zij de zomerconferentie georganiseerd en gezocht naar manieren om de twee werelden bij elkaar te brengen. WCM Zuid is een satelliet van de landelijke brancheorganisatie World Class Maintenance (WCM). Het heeft als doelstelling de maintenance en asset management in Limburg naar een hoger niveau te tillen, door samen te werken en te verbinden op innovatie en duurzaamheid. In de regiegroep zitten: WCM, Sitech Services, SPIE, Stork, SABIC, Sappi, Zuyd Hogeschool, LIOF en LWV.

 

Wat is De Groeischakelaar?

De Groeischakelaar is een stichting van Ondernemend Limburg (LWV, LLTB, MKB Limburg). Opdrachtgevers zijn de Provincie Limburg, Keyport 2020 en Economische Samenwerking Zuid-Limburg. De Groeischakelaar heeft als doel Limburgse ondernemers een stap te helpen bij innovatie of groei. Dat doet zij langs de pijlers van aanjagen, verbinden en navigeren.

 

Meer weten?

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met:

WCM Zuid Rob de Heus, voorzitter WCM Zuid, RdH@worldclassmaintenance.com, +31 (0)6 51605738

De Groeischakelaar Loes Borger, innovatiemakelaar, loes@degroeischakelaar.nl, +31 (0)6 20519003