Op 15 en 16 mei 2019 vindt in MECC Maastricht de eerste editie van Limburg Leads plaats: een groots opgezet, grensoverschrijdend event, waar netwerken, kennisdeling en het genereren van nieuwe business centraal staan. Twee dagen lang vormt het MECC het epicentrum van de Limburgse economie. ESZL is, samen met de provincie, LWV, MKB Limburg, Brightlands en LIOF, strategisch partner van Limburg Leads. Het biedt bovendien ondernemers uit de 16 Zuid-Limburgse gemeenten de unieke kans om zich te profileren op een gezamenlijke stand: “Bedrijven die willen groeien of innoveren. Kortom: bedrijven waar we trots op zijn.”

ESZL is de initiator van deze gezamenlijke stand, die maar liefst 250 vierkante meter beslaat. “De in ESZL samenwerkende Zuid-Limburgse gemeenten kunnen elk één bedrijf de gelegenheid bieden om zich in een gezamenlijk paviljoen te presenteren”, legt MKB-programmamanager Dorothé van den Bosch van ESZL uit. “We zijn op zoek naar bedrijven die groeiambities hebben of willen innoveren. Bedrijven die hiervoor willen aansluiten op het aanwezige netwerk en de geboden kennis én de uitgebreide mogelijkheden om nieuwe allianties aan te gaan. Kortom: bedrijven waar we trots op zijn en die we graag deze kans bieden.”

Het aanwezige netwerk op Limburg Leads wordt zeer interessant voor deelnemende én bezoekende bedrijven, benadrukt de organisatie. “Eigenlijk wordt Limburg Leads de grootste businessclub van de Euregio”, zegt Frank Mimpen, Commercieel Directeur van het MECC. “Op één plek, op hetzelfde moment, komen de belangrijkste netwerken van ondernemers, de overheid en het onderwijs in Limburg en het Duitse en Belgische grensgebied bij elkaar. Daarnaast zetten we in op deelnemers en bezoekers op ‘beslisniveau’: directeuren, managers, eigenaren en bestuurders.”

Geen traditionele beurs

Limburg Leads – de naam werd bedacht door ESZL-bestuurslid Karin van der Ven – is dan ook geen traditionele ‘beurs’. Het is een kwaliteitsevent waar bedrijven zich kunnen presenteren met hun stand, waar toonaangevende sprekers zorgen voor kennisverrijking en dat bezoekers de gelegenheid biedt om te netwerken. Zowel tijdens het event als vooraf. “Via onze app kunnen mensen vooraf zien wie naar Limburg Leads komt en dan al kan men afspraken maken met relevante partijen. Bovendien kunnen mensen van tevoren al hun plek bij één van de presentaties van onze sprekers boeken.”

Onder andere Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW), de Belgische topondernemer Roland Duchatelet, Jan Paul Rutten (Gulpener) en deputé Tom Vandeput (Belgisch-Limburg) behoren tot de sprekers tijdens Limburg Leads.

Op woensdag zal er tevens een grote netwerkavond georganiseerd worden. “We hebben ervoor gezorgd dat de juiste netwerken naar Limburg Leads komen”, legt Jop Thissen, New Business Development Manager bij het MECC, uit. “We hebben onze strategische partners ESZL, LWV, MKB-Limburg, Brightlands en LIOF gevraagd om hun achterban te enthousiasmeren. Hierdoor zullen straks uit de gehele triple helix in Limburg, de meest interessante mensen en organisaties aanwezig zijn. Bovendien hebben we nauwe contacten met partners vlak over de grens. Zoals innovatie-community Start-up Limburg en LRM, de Belgische evenknieën van respectievelijk Brightlands en LIOF.”

Grote toegevoegde waarde

Voor de inhoudelijke invulling van het programma, heeft de organisatie van Limburg Leads gekozen voor de thema’s Circulariteit & Duurzaamheid, Digitalisering, Gezondheid en Talentontwikkeling. “Onderwerpen die we in nauwe samenwerking met onze partners hebben gekozen”, benadrukt Frank Mimpen. “Thema’s met wereldwijde weerklank, maar die tegelijkertijd zeer relevant zijn voor de ontwikkeling van de regio.”

De samenwerking met ESZL is volgens het team achter Limburg Leads dan ook een logische. “Wij delen hetzelfde doel: Samen de lokale én regionale economie van Zuid-Limburg en de rest van de provincie versterken”, stelt Mimpen. “Dit doen we door netwerken met elkaar te verbinden en in het bijzonder door ondernemers in contact te brengen met voor hun relevante mensen en organisaties. Daar zit de grote toegevoegde waarde van dit event.”

Meer informatie

Dorothé van den Bosch van ESZL doet daarom een beroep op de contactambtenaren en wethouders Economische Zaken van de in ESZL samenwerkende gemeenten om op korte termijn met suggesties te komen voor interessante bedrijven. “In samenspraak met Limburg Leads zal ESZL vervolgens de verdere organisatie coördineren”, aldus Van den Bosch.

Voor vragen over de stand van ESZL, kunt u tevens contact opnemen met Paul ’t Lam, communicatiemanager van ESZL (Tel: 06 55301301 /paul.tlam@zuidlimburg.nl).