Limburg gaat meer internationale congressen werven. Congressen stimuleren de regionale economie, zijn goed voor de naamsbekendheid van de provincie en zorgen er voor dat de Limburgse Brightlands-campussen wereldwijd bekend worden. Het Maastricht Convention Bureau (MCB) in Maastricht moet die internationale congressen naar Limburg halen.

Limburg zit in de lift qua congressen. Wist MCB vier jaar geleden al veertien congressen naar congrescentrum MECC in Maastricht te halen; in 2017 was dat aantal al gegroeid tot 28. Dat kunnen er veel meer worden. Wereldwijd worden jaarlijks 24.000 congressen georganiseerd. Op dit moment staat Maastricht op de 165e plek op de ranglijst van steden waar de meeste congressen plaatsvinden.

“We benutten de congresmarkt dus nog onvoldoende,” zegt gedeputeerde Joost van den Akker (Economie en Kennisinfrastructuur). “Zeker nu de campusontwikkeling op stoom komt, is het moment aangebroken om meer en grotere congressen naar Limburg te halen.”

Vruchten plukken

Congrestoeristen besteden gemiddeld 365 euro per dag, twee keer zoveel als een gemiddelde vakantieganger. Daar plukken veel partijen de vruchten van. Behalve het MECC ook hotels, horeca, detailhandel en toeleveranciers in de omgeving. Door de 28 internationale congressen in 2017 werden alleen al 147.000 overnachtingen in Maastricht en het Heuvelland geboekt. Al met al leverden deze congressen 38 miljoen op en 500 arbeidsplaatsen.

“Limburg is een toeristische topbestemming en de laatste jaren zien we een stijgende lijn in het aantal bezoekers en overnachtingen”, zegt Van den Akkers collega Geurts (Toerisme). “Dat is ook heel belangrijk, het toerisme is een van de pijlers onder onze economie. Voor het toerisme in Limburg is de uitbreiding van het aantal congressen een hele goede ontwikkeling. Steden versterken en toekomstvast maken: daar zet ik me graag voor in.”

Profiteren

In november van het afgelopen jaar benadrukte MECC-directeur Rob van der Wiel al de impact van congressen op de regio. “Congressen zijn niet alleen goed voor de stad Maastricht. Kijk alleen al naar de toeleveringsbedrijven die nodig zijn om beurzen, congressen of grote publieksevents te kunnen laten plaatsvinden: De horeca, taxibedrijven, AV-bedrijven, standbouwers, you name it. Legio bedrijven uit heel Nederland maar in het bijzonder Zuid-Limburg, profiteren van de congressen die hier gehouden worden.”

MCB gaat niet alleen meer, maar ook grotere congressen naar Limburg halen. De grotere congressen worden vooral naar het MECC geleid. Andere congressen kunnen op locaties elders worden gehouden, zoals theaters, kastelen, hotels of op de campussen van Brightlands zelf.