Grote ondernemingen moeten in het kader van de CSRD verplicht gaan rapporteren over hun prestaties op het gebied van milieu, CO2, circulaire productie, inclusiviteit, MVO, lonen, duurzaamheidsstrategieën en hun relatie met de overheid.

Over elk van deze onderwerpen moet een bedrijf met de billen bloot. Deze ontwikkeling gaat ook afstralen op het MKB. Nog vóór 2030 zullen duizenden MKB-ondernemers in Limburg dit gaan merken.

Uiteindelijk zullen nagenoeg alle ondernemers dit gaan merken. Doen alsof dit niet van toepassing is voor jouw bedrijf is geen optie. De beste optie volgens ons? Je gaan verdiepen in deze belangrijke materie.

𝗠𝗞𝗕 𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝗖𝗦𝗥𝗗-𝗱𝘂𝘂𝗿𝘇𝗮𝗮𝗺𝗵𝗲𝗶𝗱𝘀𝗿𝗮𝗽𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝗴𝗲
Als je zelf nog niet CSRD-plichtig bent, hoef je voorlopig nog geen duurzaamheidsrapportage te maken. Maar je kunt wel vragen verwachten van grotere bedrijven die dit wel zijn en die jouw producten afnemen. Deze bedrijven willen bijvoorbeeld weten hoe jouw product wordt geproduceerd of waar het vandaan komt en hoe én door wie het daar wordt geproduceerd.

Maar ook vragen als: “ben je inmiddels bezig met het verduurzamen van je bedrijf?” Grote bedrijven kijken strenger naar hun onderaannemers, toeleveranciers, aanbieders en dienstverleners waarmee ze zaken doen. Ze moeten wel, want anders kunnen ze zelf niet voldoen aan de CSRD-richtlijnen.

Wat je kunt doen als MKB-er

  • Zorg dat je voldoet aan de gewenste verduurzamingskwaliteit van je CSRD-plichtige klanten of relaties. Anders kan het zijn dat deze kiezen voor een concurrent die wel voldoet aan de verduurzamingseisen.
  • Zorg dat jij je klanten of relaties kent en stel jezelf op de hoogte of deze CSRD-plichtig is of niet.
  • Informeer naar de voorwaarden die ze stellen om met jouw bedrijf zaken te kunnen blijven doen. Mijn advies zou zijn als je een rustig uurtje in je zaak hebt of je bent bezig met je administratie, zet dan eens op papier hoe de keten waarvan je deel uitmaakt in elkaar steekt.
  • “Waar komen mijn producten of grondstoffen vandaan, welke materialen worden gebruikt en hoe duurzaam gebeurt dat?” Als je sommige vragen niet zelf kunt beantwoorden, stel ze dan aan je leverancier of importeur. Er bestaan ook tools, zoals de MVO Risico Checker, waarmee je je producten en inkoop kunt checken.

 

Mocht je behoefte hebben aan persoonlijk onderhoud en wil je iemand waarmee je kunt sparren? Dan staat Frans Lalieu van de WoonWijzerWinkel je graag te woord. Bel 06-55794751 of mail naar mkb@limburg.woonwijzerwinkel.nl o.v.v. mogelijkhedengesprek