Jij en je medewerkers kunnen te maken krijgen met verschillende vormen van criminaliteit. Hoe gaan jullie daarmee om? De dilemmaspellen helpen om onderwerpen bespreekbaar te maken. Door samen afspraken te maken kun je criminaliteit voorkomen.

 

‘Wat doe jij?’

Het Dilemmaspel ‘Wat doe jij?’ is onderverdeeld in 4 rubrieken:

  • Fraude
  • Cybersecurity
  • Overval
  • Agressie

 

Iedere rubriek heeft zo zijn eigen dilemma’s. Bij ieder dilemma worden 2 oplossingsrichtingen gegeven om het gesprek op gang te brengen.

Het spel is zo ontwikkeld dat het neergelegd of opgehangen kan worden in kantines. Het is ook mogelijk zelf aanvullingen toe te voegen, waardoor je kunt inspelen op de actualiteit. Het Dilemmaspel is ontwikkeld voor de branches Transport & Logistiek, Horeca en Detailhandel.

button download

‘Praten of laten?’

De meeste ondernemers krijgen vroeg of laat te maken met interne criminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan: diefstal van bedrijfseigendommen, korting geven aan vrienden of het achteroverdrukken van het klantenbestand. Maar ook inkoopfraude en onterecht ziekteverzuim vallen onder deze noemer.

Het Dilemmaspel ‘Praten of laten?’ helpt je om interne criminaliteit op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken en te voorkomen. Daarnaast kan het spel een aanzet geven om samen met het personeel afspraken te maken over hoe om te gaan met deze vorm van criminaliteit.

Het dilemmaspel bestaat uit verschillende kaarten met stellingen die betrekking hebben op interne criminaliteit. Bijvoorbeeld: ‘Wat doe je als je ziet dat een collega het kopieerapparaat van het bedrijf gebruikt om voor uitnodigingen van zijn tuinfeest?’ Op basis van de stelling bespreken personeelsleden op welke wijze ze zouden handelen.

button download