Op 16 juni 2023 werd Ed Limpens door wethouder Alexander Geers (Economische Zaken) gefeliciteerd met het 25-jarig bestaan van Limpens & Partners accountants en belastingadviseurs. Limpens & Partners is als familiebedrijf sterk verbonden met Kerkrade en het Kerkraadse bedrijfsleven. Zo was Ed Limpens op zijn voormalige locatie ook bestuurslid van de Ondernemersvereniging Spekholzerheide/ Euregiopark.

De keukentafel. Dat was de plek waar Ed Limpens 25 jaar geleden startte als zelfstandig ondernemer. Eerst als administratiekantoor en twee jaar later als accountantskantoor. Tegenwoordig bestaat Limpens accountancy, fiscale en juridische begeleiding uit negen medewerkers, waaronder Ed en zijn vrouw Paula, zoon Andy en dochter Steffi.

AA-accountant en Register Belastingadviseur Ed Limpens zit zelf al sinds zijn twintigste in het vak en is sinds 2019 lid van de Raad van Toezicht van de beroepsorganisatie NBA. “Mijn vrouw Paula leerde de kneepjes van het administratiewerk in de praktijk en werd mijn eerste medewerker. Na vijf verhuizingen zijn we sinds 2020 gevestigd in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. Er was een periode dat ons bedrijf 25 medewerkers had, maar destijds was ik alleen nog maar aan het managen en dat was niets voor mij. Ik wil zelf met het vak en onze klanten bezig zijn. Ik wil elke klant en zijn persoonlijke situatie kennen. Dat lukt alleen als je accountantskantoor niet te groot wordt.”

In januari nam Limpens het Maastrichtse accountantskantoor Frenzel & Weijers over. “Bij dit kantoor kwamen de klanten nog met ordners naar binnen. Ik vind het onvoorstelbaar dat er tegenwoordig nog zoveel accountantskantoren zijn die nog niet digitaal werken. Wij doen zoveel mogelijk papierloos. Duurzaamheid wordt binnenkort een belangrijk issue in de beroepspraktijk van de accountant. Wij als accountants hebben vanuit onze maatschappelijke rol de verantwoordelijkheid om onze cliënten ervan bewust te maken dat continuïteit van de bedrijfsvoering op (middel) lange termijn in gevaar kan komen als er geen aandacht wordt besteed aan klimaatbeleid. Banken zijn nu al druk bezig om duurzaamheidsinformatie op te vragen bij het mkb. Ketenpartners zullen volgen.” Als accountant moet je de taal van de ondernemer kunnen spreken, zo is de ervaring van Ed Limpens. “De meeste ondernemers hebben geen affiniteit met administratie. Vaak is een kolommenbalans ‘Chinees’ voor ze. Een eenvoudig digitaal dashboard met grafiekjes spreekt dan veel meer aan.”

Zoon Andy bemant sinds 2016 de afdeling loonadministratie. Die bestaat inmiddels uit circa duizend loonslips per maand voor bedrijven en accountantskantoren uit het hele land. “Ik heb alle facetten van ons bedrijf meegekregen en inmiddels ben ik zelf verantwoordelijk voor de loonadministratie. Het vraagt om secuur werken, want als in de lonen iets fout gaat, spreekt zich dat direct rond en schaadt dat je reputatie.” Ed en Paula werken nog wel een paar jaar door, maar zoeken ondertussen naar een accountant die samen met Andy de zaak wil voortzetten. De toekomst van het familiebedrijf is dus verzekerd met Andy en Steffi. Bovendien zijn de zoontjes van Andy al aardig goed in rekenen, dus in de volgende generatie Limpens accountants is ook al voorzien.