De tijd van speelgoedwinkels afstruinen voor sinterklaascadeautjes, de mooiste deals vinden op Black Friday, online koopjesjagen op Cyber Monday en zorgen voor een flinke stapel pakjes onder de kerstboom is weer aangebroken. Consumenten worden door verschillende partijen gewaarschuwd voor online criminelen die gebruik maken van deze periode en vertellen hoe ze kunnen voorkomen slachtoffer te worden. Maar ook online ondernemers zijn het doelwit van criminelen.
Vooral van domeinnaamfraude kunnen online ondernemers slachtoffer worden. De Fraudehelpdesk legt deze vorm van digitale criminaliteit als volgt uit: ‘Een ondernemer wordt benaderd door een hostingpartij.  Het ‘hostingbedrijf’ zegt dat iemand anders een domeinnaam wil registreren die erg lijkt op die van de ondernemer of dat het gaat om dezelfde naam onder een andere extensie, zoals .eu, .info of .com. De beller zegt dat hij verplicht is om de ondernemer hiervan op de hoogte te stellen. De ondernemer moet snel handelen om de domeinnaam zelf in handen te krijgen. De registratie vindt echt plaats, maar tegen veel hogere kosten dan een registratie bij de eigen hostingaanbieder.’Voor een ondernemer kan het natuurlijk heel verleidelijk zijn om die domeinnaam  te registreren. Want misschien loop je wel omzet mis als je het niet doet. Gelukkig zijn er maatregelen die ondernemers kunnen nemen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden.

 

1. Laat je niet opjagen

Net zoals bij andere vormen van cybercriminaliteit benadrukken criminelen ook bij domeinnaamfraude dat er haast geboden is bij de te nemen actie. Immers, als je niet op tijd de domeinnaam registreert is die misschien bezet. Geen seconde te verliezen dus! Maar als ondernemer is het verstandig wél een paar seconden (of langer) de tijd te nemen. Blijf altijd zelf rustig, denk na en laat je niet opjutten.

 

2. Neem contact op met je hostingpartij

Mocht je wel interesse hebben in het registreren van een domeinnaam, dan kan je het beste contact opnemen met de eigen hostingpartij. Die partij kan ook controleren of de domeinnaam inderdaad nog beschikbaar is en wat de kosten daarvan zijn. Vraag dus altijd advies aan een partij waarmee je bekend bent en die je vertrouwt.

 

3. Vermoed je kwade bedoelingen? Maak een melding!

Als jij denkt gebeld te zijn door cybercriminelen die domeinfraude plegen, dan is de kans groot dat ze nog meer ondernemers bellen die hopelijk wél in hun aanbod trappen. Door een melding te maken van jouw vermoedens bij de Fraudehelpdesk Zakelijk, zorgt je ervoor dat andere ondernemers gewaarschuwd kunnen worden en zo voorkomen dat ze slachtoffer worden.

 

 

NAAR DE FRAUDEHELPDESK