Zo’n 100.000 Nederlandse ondernemers zijn verplicht aan de overheid te melden hoe ze energie besparen. Jij ook? De deadline is reeds verstreken. Voorkom boetes met dit handige stappenplan.
Welke bedrijven moeten energie besparen? En waarom die informatieplicht? De overheid wil dat het bedrijfsleven verduurzaamt. Bedrijven die jaarlijks meer dan 25.000 m3 gas en/of 50.000 kWh stroom verbruiken zijn daarom verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Het is voor de overheid echter lastig te controleren of ze dit ook echt doen. Met de informatieplicht energiebesparing ligt de bewijslast bij de bedrijven zelf. Zo weet de overheid of een bedrijf aan de wet voldoet en kan zij hierop handhaven.
Deadline was 1 juli 2019
De overheid laat er geen gras over groeien. De deadline voor bedrijven om melding te doen van hun energiebesparende maatregelen was op 1 juli 2019. Heb jij nog geen actie ondernomen? Dan wordt het dus tijd om deze klus snel te klaren. Lees hieronder wat je te doen staat. Kom je er niet uit? Schakel dan een adviseur in.
Slechts 10% van ondernemers doet zijn informatieplichtaangfite
Een kwart van de ondernemers lijkt op de hoogte te zijn van de informatieplicht energiebesparing en naar schatting heeft slechts 10% van de ondernemers zijn informatieplichtaangifte gedaan. Voor 3 op de 10 ondernemers is de wetgeving reden om te verduurzamen. Echter, veel ondernemers willen wel verduurzamen, maar kunnen dit niet om financiële redenen.
Stap 1: Log in bij het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Op RVO.nl log je in bij het eLoket in met eHerkenning, een soort DigiD voor bedrijven. Heb je nog geen eHerkenning-inlog? Vraag deze dan aan via eHerkenningaanvragen.nl.
Stap 2: Voer de verificatie voor de informatieplicht uit
In de volgende stap moet je een hele rits checkvragen beantwoorden die bepalen of jouw bedrijf echt informatieplichtig is. Hier vul je onder andere je gas- en stroomverbruik in. Houd je verbruiksgegevens dus bij de hand.
Stap 3: Geef aan wie de rapportage maakt
Vervolgens geef je aan of je de rapportage zelf invult of dat een intermediair dat voor je doet. Je mag dit namelijk uitbesteden. Dat scheelt je veel tijd. Populair bij bedrijven is de InfoPlichtService die je via Essent kunt aanvragen.
Stap 4: Voer je (bedrijfs-)gegevens in
Tijd om al je bedrijfsgegevens in te vullen. De overheid wil onder andere je KvK-nummer, vestigingsnummer, handelsnaam, bezoekadres en correspondentieadres weten. Ook de gegevens van je intermediair worden in deze stap gevraagd.
Stap 5: Maak een overzicht van alle vestigingen die informatieplichtig zijn
De informatieplicht geldt voor al je ‘inrichtingen’ die jaarlijks meer dan 25.000 m3 gas en/of 50.000 kWh stroom verbruiken. Ze voldoen aan het Activiteitenbesluit uit de Wet Milieubeheer. Als je aan de informatieplicht moet voldoen, dan is jouw bedrijf – of één of meer van je vestigingen – een WM-inrichting.
Stap 6: Vul de gegevens in per inrichting
Voor elke inrichting vul je alle bedrijfsgegevens in, zoals het KvK-vestigingsnummer, het adres, de kadastrale aanduiding en de bedrijfstak.
Per inrichting geef je aan hoeveel stroom en gas er wordt verbruikt.
Stap 7: Vul de status per erkende maatregel in
Tot slot word je verzocht uit een lange lijst erkende energiebesparende maatregelen die maatregelen te selecteren die je hebt genomen. Van maatregelen die je niet genomen hebt, ben je verplicht aan te geven waarom niet. Klaar met de lijst? Controleer de rapportage goed en stuur je deze in.
Hulp bij de informatieplicht voor ondernemers
Zelf alles regelen om aan de informatieplicht te voldoen is een flinke klus. Gelukkig zijn er ook makkelijkere manieren om jouw informatieplicht-rapportage af te ronden. Uitbesteden kan zinvol zijn.