Cyberrisico’s voor ondernemers zijn divers en lopen uiteen van het betalen van losgeld om weer toegang te krijgen tot het eigen bedrijfsnetwerk tot de uitval van productiefaciliteiten waardoor de continuïteit van het bedrijf acuut in gevaar komt. Om deze risico’s te beperken is in Limburg het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid (ECCW) opgericht. Het ECCW heeft als doel Limburgse mkb’ers weerbaar te maken tegen cybercrime. Zij doen dit aan de hand van 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen die zijn opgesteld door het Digital Trust Center in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Voor Nederlandse bedrijven is digitale veiligheid een voorwaarde om de kansen van de digitale economie te benutten. De realiteit is dat ondernemers dagelijks te maken hebben met cyberdreigingen. Bedrijven moeten zich weren tegen deze dreigingen en voldoende investeren in beveiliging. De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen helpen ondernemers de basisbeveiliging in te laten stellen. Ondernemers die de basisprincipes opvolgen, vergroten hun weerbaarheid tegen cyberrisico’s die de bedrijfsvoering kunnen verstoren.

 

Voor wie?
De 5 basisprincipes zijn zo opgesteld dat iedere ondernemer, of die nu zzp’er of mkb’er is, ermee uit de voeten kan. De maatregelen zijn toegankelijk en praktisch opgeschreven.
De 5 basisprincipes zijn:
1. Inventariseer waar je bedrijf kwetsbaar is voor cyberdreigingen;
2. Kies de meest veilige instellingen voor apparatuur, software en internetverbinding;
3. Hou je apparaten en software up-to-date;
4. Wees bewust wie je toegang geeft tot welke data en services;
5. Beveilig jezelf tegen virussen en andere malware.

 

Er is ook een poster met de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen beschikbaar, te printen op A3- en A4-formaat. Ze kan ook digitaal gedeeld worden met personeel of collega’s. Je treft de poster onderaan dit bericht.

 

Risicoscan voor jouw bedrijf
Wie ondernemer in Limburg is en wil weten hoe weerbaar zijn bedrijf is tegen cybercrime, kan zich bij ECCW aanmelden voor een risicoscan. Studenten komen dan naar het bedrijf en aan de hand van een uitgewerkte checklist wordt de digitale veiligheid van het bedrijf onderzocht. De scan geeft inzicht in de sterke en zwakke plekken van de digitale omgeving. Het afnemen van de scan duurt ongeveer een halve dag.
Voor meer informatie over de cyberscan: https://www.eccw.nl/cyberscan

 

ECCW is een initiatief van het samenwerkingsverband Ondernemend Limburg (LWV, MKB-Limburg, LLTB), het Platform Veilig Ondernemen Limburg en de Brightlands Smart Services Campus.

20191129 5 basisprincipes van Veilig digitaal ondernemen