Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) heeft voor verschillende doelgroepen en over verschillende onderwerpen 360-gradenvideo’s ontwikkeld voor bewustwording en training. In de nieuwste video beleef je hoe een mobiele bandiet werkt, woont en zich verplaatst. Als je kijkt door een virtualrealitybril is het net alsof je er echt bij bent. Op deze manier wordt de urgentie vergroot om het probleem van mobiele bendes integraal aan te pakken. De video gaat over gemeente-, regio- en landsgrenzen heen.

 


Foto: CCV-adviseur Colin Voetee (rechts) kijkt toe hoe een bezoeker de video via een VR-bril bekijkt. 

 

In Nederland zijn bendes actief die van gemeente naar gemeente trekken en een spoor van ellende achterlaten. Van inbraken in (vracht)auto’s, woningen en bedrijven tot winkeldiefstallen, fietsdiefstallen en woninginbraken en van zakkenrollen, straatroven, heling en oplichting tot identiteitsfraude. Allemaal vergrijpen die een grote impact hebben op burgers en de samenleving ondermijnen. Als dit stelselmatig gebeurt en er wordt samengewerkt door daders die internationaal actief zijn, noemen we dit mobiel banditisme.

Ga naar dossier mobiele bendes

 

Gesprek over mobiel bendes

Doel van de 360-graden bewustwordingsvideo is dat publieke en private partijen met elkaar in gesprek gaan om te kijken hoe zij deze mobiele bendes gezamenlijk kunnen aanpakken. De video laat zien hoe ideaal Nederland eigenlijk is ingericht voor mobiele bendes. Grenzen zijn er niet.

 

De 360CCV app en VR-bril

Ook deze nieuwe video over mobiele bendes staat in de 360CCV app. Je kunt deze app gratis downloaden in de Apple App Store en Google Play Store. Je bekijkt de video dan op je mobiele telefoon. Maar het beste resultaat krijg je als je de video’s bekijkt met een VR-bril. Kijk dan voor je, achter je, boven en onder je, zodat je niets mist. Als je met een tablet of smartphone kijkt, beweeg die dan, zodat je niets mist.

 

Bekijk het CCV-aanbod van 360-gradenvideo’s